Chat with us, powered by LiveChat
Molenlaan 17 E, 1422 XN Uithoorn
+31 297 521 633
info@stairwaysgroep.nl

Niet piepen en miepen

Training Coaching Advies

Bij tegenslag niet direct opgeven. Ook al zit het tegen geef niet op. Niet  piepen en miepen dus.  Niet tegen jezelf en niet tegen anderen. Als situaties je niet zinnen, jij je er ongemakkelijk bij voelt zorg dan dat die situatie verandert.

Tegenslagen in je werk of in je carrière overwin je niet door er over te zaniken. Deze overwin je door er wat aan te doen! Natuurlijk mag je best even van slag zijn en de ene tegenslag verwerk je sneller dan de andere. En af en toe een paar ongelooflijke krachttermen of het aanroepen van de weergoden mag best. Maar over het algemeen durf ik te stellen dat je zinnen verzetten en werken aan dan wel  het “plaatsen” van het probleem of het oplossen van de situatie de beste manier is. Blijf niet hangen in saggerijn, maar zorg heel snel voor weer een goed gevoel. Lukt dat niet alleen? Ik ben ervan overtuigd dat er ook in jouw omgeving mensen zijn met een luisterend oor je graag op weg willen helpen.

Kijk bij tegenslag en tegenwind ook in de spiegel. Stel jezelf niet alleen de vraag “waarom overkomt mij dit” of waarom gebeuren zaken zoals ze gebeuren?. Maar stel jezelf ook de vraag; “wat was mijn rol hierin?”. Een kritische zelfreflectie leidt vaak tot goede inzichten. Wees bij tegenslag dus kritisch op jezelf. Vaak genoeg vallen we in onze eigen valkuilen. En realiseer je dat als iedereen af en toe in de spiegel zou kijken het leven een stuk eenvoudiger zou zijn.

Die kritische houding is belangrijk want door een analyse te maken van jouw eigen gedrag, je stijl, je manier van denken en doen krijg je inzicht in hoe je bent en wie je bent. We leven en werken niet op een onbewoond eiland. Doelen realiseer je met elkaar. Sterk nog; voor elkaar. We hebben de ander nodig om onze doelen te bereiken. En het “piepen en miepen” is bijzonder contraproductief. Veel slimmer is het om medestanders te vinden op de weg naar het realiseren van jouw doelen.

“Als je niet bekritiseerd wordt, dan doe je waarschijnlijk niet veel.” 
Donald Rumsfeld 1932-, Amerikaans Republikeins politicus en zakenman.